SKŁAD CHEMICZNY
Olej lniany, olej roślinny o dużej zawartości kwasów linolenowego i linolowego (do 75%) i wysokiej liczbie jodowej (169-196).Olej lniany ma barwę od jasnożółtej do brunatnożółtej, posiada charakterystyczny zapach. Jest otrzymywany z nasion lnu zwyczajnego.SKŁAD I ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W OLEJU LNIANYM
Zestawienie tabelaryczne podano za Instytutem Włókien Naturalnych z Poznania, ulega lekkim zmianom w zależności od jakości surowca.Lp. | nazwa kwasu tłuszczowego | wzór | rodzaj kwasu tłuszczowego | zawartość w procentach |
---|---|---|---|---|
1. | mirystynowy | C 14:0 | nasycony | 0,1 |
2. | palmitynowy | C 16:0 | nasycony | 5,0 |
3. | palmitoleinowy | C 16:1 | jednonienasycony | 0,1 |
4. | margarynowy | C 17:0 | nasycony | 0,1 |
5. | stearynowy | C 18:0 | nasycony | 4,3 |
6. | oleinowy | C 18:1 c7 | jednonienasycony | 20,7 |
7. | oktadecenowy | C 18:1 c9 | jednonienasycony | 0,6 |
8. | linolowy | C 18:2 w6 | wielonienasycony (dwunienasycony) | 17,5 |
9. | alfa-linolenowy z rodziny Omega-3 | C 18:3 w3 | wielonienasycony (trójnienasycony) | 50,9 |
10. | arachidowy | C 20:0 | nasycony | 0,2 |
11. | eikozenowy | C 20:1 | jednonienasycony | 0,2 |
12. | eikozadienowy | C 20:2 | wielonienasycony (dwunienasycony) | 0,2 |
13. | dokozanowy | C 22:0 | nasycony | 0,1 |
ZESTAWIENIE SKŁADU KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W OLEJU LNIANYM
Zestawienie tabelaryczne podano za Instytutem Włókien Naturalnych z Poznania.Lp. | typ kwasów tłuszczowych | zawartość w oleju lnianym w mg/g |
---|---|---|
1. | kwasy nasycone | 98 |
2. | kwasy jednonienasycone | 216 |
3. | kwasy wielonienasycone | 686 |
RODZINA KWASÓW OMEGA-3
Rodziny kwasów Omega-3 i Omega-6 należą do grupy kwasów wielonienasyconych, a więc takich, które posiadają conajmniej dwa wiązania podwójne między atomami węgla. Różnica między nimi, wyrażona tzw. liczbą omega, dotyczy miejsca w jakim w łańcuchu węglowym występuje pierwsze wiązanie podwójne. I tak w przypadku kwasów Omega-3 - pierwsze podwójne wiązanie występuje po trzecim atomie węgla. Analogicznie w przypadku Omega-6, to wiązanie znajduje się dopiero przy szóstym atomie węgla.Najsłynniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega-3 są:
- ALA czyli kwas alfa-linolenowy -"protoplasta" rodziny - zawarty w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, sojowym i zielonych warzywach liściastych.
- EPA czyli kwas eikozapentaenowy,
- DHA czyli kwas dekozaheksaenowy.
W sklepach ze zdrową żywnością można kupić tzw. jajka Omega-3 (od kur karmionych specjalną karmą: albo siemieniem lnianym albo wodorostami morskimi.)
Dobroczynny wpływ Omega-3 na nasze zdrowie
Najistotniejszymi dla naszego zdrowia i życia są kwasy EPA i DHA oraz eikozanoidy z rodziny Omega-3. Człowiek potrafi wytwarzać je sam, ale pod warunkiem, że spożyje wcześniej kwas tłuszczowy ALA - protoplastę rodziny Omega-3. Z niego bowiem nasz organizm potrafi wytworzyć kwas EPA, z EPA, z kolei - kwas DHA, z DHA, zaś, eikozanoidy Omega-3. Teoretycznie istnieje możliwość wyprodukowania Kwasów Omega-3 w wątrobie z Kwasów Omega-6, ale w praktyce nasz ciągle niedożywiony właściwe i obciążany różnymi toksynami organizm nie radzi sobie ze zmianą pozycji podwójnego wiązania, co stanowi kluczową reakcję w takiej transformacji.Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 naukowych badań, które skupiają swoja uwagę nad wpływem Omega-3 na ludzki organizm. Wykazują one, że brak odpowiedniej ilości kwasów Omega-3 w organizmie wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami:
- problemami emocjonalnymi - depresją, agresją, nadpobudliwością dziecięcą (ADD)
- problemami metabolicznymi - otyłością, cukrzycą,
- nowotworami,
- problemami umysłowymi - dysleksją, zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera
- problemami układu krążenia - chorobami serca, miażdżycą, arteriosklerozą
- problemami układu odpornościowego - alergiami, skłonnością do częstych stanów zapalnych
- problemy dermatologiczne - egzemy, zgrubienia skóry, popękane pięty,
- problemami gastrycznymi - niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przez prostaglandyny)
- problemy hormonalne - rozregulowana gospodarka hormonalna,
- problemy układu nerwowego, w tym wady narządów zmysłów (głównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów)
Rola DHA
DHA jest szczególnie istotny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, który aż kora mózgowa aż w 60 % zbudowana jest właśnie na bazie tego kwasu tłuszczowego. Poza tym DHA jest niezbędny dla całego układu nerwowego ( DHA wykorzystywany jest do budowy neurotransmiterów*). Wpływa więc między innymi na zdolności umysłowe w szerokim tego słowa znaczeniu. Poza tym stanowi budulec do produkcji hormonów szczęścia serotoniny i dopaminy. Badania wykazują, ze osoby cierpiące na zaburzenia emocjonalne oraz ciężkie depresje maja bardzo niski poziom kwasu DHA we krwi. Jak przypomina pani Teresa Gallagher na swojej witrynie internetowej www.borntoexplore, jednym z lekarstw na stany depresyjne było w czasach antycznych spożycie przez pacjenta potrawki z mózgu zwierzęcia, bogatych właśnie w kwasy tłuszczowe Omega-3.* Przeprowadzono doświadczenie na dwóch grupach szczurów poddawanych programowi treningowemu. Na początku eksperymentu zbadano szczury na ilość synaps neuronowych. Następnie jedną grupę żywiono w sposób tradycyjny - dietą ubogą w kwasy Omega-3, drugiej podawano zwiększone dawki Omega-3 w pożywieniu. Po trwającym jedynie jeden miesiąc programie szkoleniowym przeprowadzono ponownie badania na ilość synaps. Wykazały one, że znacząco wzrosła ilość synaps u szczurów karmionych karmą z Omega-3, które też znacznie lepiej radziły sobie z testami sprawdzającymi poczynione podczas szkolenia postępy.
Rola EPA
EPA warunkuje prawidłową syntezę eikozanoidów. Eikozanoidy to aktywne biologicznie cząsteczki zwane hormonami tkankowymi. Uwalniane są one z błon komórkowych, które z kolei zbudowane są z fosfolipidów (w skład których wchodzą zarówno kwasy Omega-3 jak i Omega-6). Eikozanoidy są odpowiedzialne za działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, powstrzymują rozwój guzów nowotworowych oraz ograniczają kurczliwość naczyń krwionośnych.Czynniki obniżające poziom kwasów Omega-3 w organiźmie mimo spożycia ich w normie
- nadmiar spożywanych kwasów Omega-6 w stosunku do Omega-3, zobacz: Omega-3 kontra Omega-6 i transizomery
- spożycie alkoholu w drastyczny sposób wyczerpuje zmagazynowane zasoby DHA.
- brak witamin i minerałów usprawniających przemiany metaboliczne takich, jak: witaminy z grupy B - koniecznych do prawidłowych przemian biochemicznych m.in. tłuszczów, czy witaminy E zabezpieczającej wszystkie kwasy nienasycone przed utuleniem się już po spożyciu. (Eksperci zalecają na przykład, aby na 1 g spożytego wielonienasyconego kwasu tłuszczowego dostarczyć organizmowi od minimum 0,4 mg do 0,9 mg witaminy E.)
- wiek - w starzejącym się organiźmie obniża się aktywność koniecznych dla prawidłowych przemian enzymatycznych tłuszczy enzymów, w tym D4 desaturazy, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasu DHA z EPA.
Omega-6 w skrócie
Kwasy Omega-6 są oprócz kwasów nasyconych i transizomerów najczęściej występującymi tłuszczami w naszej współczesnej zachodniej diecie, obfitej w oleje roślinne, margaryny, fast-foody smażone w głębokim tłuszczu itd.Omega-6 zostały zaliczone do grupy NNKT czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, czyli takich, które są dla ludzkiego organizmu niezbędne, a których on sam nie potrafi wytworzyć. Jednakże ich powszechny nadmiar w naszej diecie powoduje problem. Zobacz: Omega-3 kontra Omega-6 i transizomery
Bogatym źródłem kwasów Omega-6 są oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, krokoszowy.
Ich nadmierne spożycie przyczynia się do wzrostu stanów zapalnych w organiźmie. W rozlicznych opracowaniach ( w tym w badaniach dr Budwig) wskazuje się na pro-nowotworowe działanie kwasów Omega-6 podczas, gdy Omega-3 skutecznie spowalniają rozwój nowotworów, a nawet je leczą.
NNKT dzielimy na:
- kwasy szeregu N-3; głównie EPA i DHA zawarte w olejach rybich /obniżają ciśnienie, cholesterol, poprawiają krzepliwość, działają p/miażdżycowo
- kwasy szeregu N-6; głównie kwas olejowy, linolowy /LA/, arachidowy /AA/ i gammalinolenowy /GLA/
GLA ma działanie regulując - usprawniające w leczeniu następujących schorzeń:
- zaburzenia pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego /otyłość, cukrzyca, zespół napięcia przedmiesiączkowego
- zaburzenia pracy układu odpornościowego /nawracające infekcje dróg oddechowych; przewlekłe stany zapalne wątroby i przewodu pokarmowego; przewlekłe schorzenia skóry jak egzema, trądzik, łuszczyca; choroby alergiczne i reumatoidalne zapalenie stawów
- zaburzenia przemiany tłuszczowej /miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca i mózgu
- zaburzenia pracy OUN /nadpobudliwość dzieci i dorosłych, początkowe leczenie stwardnienia rozsianego